wo 17 apr 2019
20:15 - 22:25

Grote zaal
Dans
Pauze: Ja

Prijs € 27.75

"De pure bewegingen en het vloeiende samenspel maken dat je geïntrigeerd blijft kijken naar het jonge stel, nieuwsgierig naar wat er komen gaat"

Muziek- en Theaterparadijs

"De dansers van Introdans zijn technisch geschoold en glijden schijnbaar moeiteloos door het organische en acrobatische vocabulaire van Cherkaoui dat verschillende stijlen verenigt"

"Loin, oorspronkelijk gemaakt met het Ballet du grand Théâtre de Genève in 2005, is door de rijkdom aan bewegingsmateriaal – spetterend vloerwerk en inventief partnering – het meest interessante stuk van de avond"

"In het programma Levi Larbi brengen de choreografieën genoeg uitdagingen met zich mee"

Theaterkrant

Op zoek naar meer verdieping in de voorstelling? Boek voor slechts €4,00 een inleiding in het bestelproces.

In Leve Larbi presenteert het gezelschap drie van de werken van Cherkaoui, waaronder het voor Nederland nieuwe Pure.

De Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui is internationaal een van de meest toonaangevende hedendaagse choreografen. Cherkaoui, artistiek directeur van zowel Ballet Vlaanderen als van zijn eigen gezelschap Eastman, heeft tal van onderscheidingen op zijn naam staan. Onlangs nog werd hij door het gezaghebbende Duitse tijdschrift Tanz voor de derde keer uitgeroepen tot ‘Choreograaf van het Jaar’. Introdans is er dan ook bijzonder trots op dat het – als enig Nederlands gezelschap – diverse van Cherkaoui’s choreografieën mag uitvoeren.

Loin
Cherkaoui’s bewegingsidioom is bijzonder uitdagend en voert de dansers naar de toppen van hun kunnen. Iets wat zeker geldt voor het eerste werk in dit programma: Loin. De Vlaams-Marokkaanse choreograaf maakte het in 2005 voor het Grand Théâtre de Genève en Introdans is het eerste andere gezelschap dat toestemming heeft gekregen om deze choreografie te dansen. Loin gaat over afstand, afstand tussen individuen, landen en culturen, maar ook over wat ons mensen bindt. Tegen de achtergrond van een monumentale Marokkaanse muur creëert Cherkaoui een meditatieve sfeer, waarbij zijn vloeiende, organische danstaal en de voor hem zo kenmerkende duizelingwekkend snelle armbewegingen resulteren in een hallucinerende choreografie.

Orbo Novo
Orbo Novo staat sinds 2015/2016 op het repertoire van Introdans. Cherkaoui maakte de choreografie op uitnodiging van het (inmiddels opgeheven) Cedar Lake Contemporay Ballet in New York. Hij liet zich daarbij inspireren door de gevoelens van vrijheid, opsluiting, verbinding en eenzaamheid die de stad bij hem opriep en door zijn confrontatie met de ‘Nieuwe Wereld’ (Orbo Novo) en haar ongelooflijke energie. Ook verwijst de choreografie naar de gemeenschappelijke achtergrond en voorouders van Europeanen en Amerikanen. Tegen een prachtig, steeds veranderend decor schetst Larbi in vloeiende, adembenemende dansscènes een sfeer van hoop en nieuwe vooruitzichten, maar, mede ingegeven door de muziek van Szymon Brzóska, ook van melancholie en verlangen naar wat geweest is.

Pure - Nederlandse première
Binnen het oeuvre van Cherkaoui neemt het duet een prominente plaats in. Zo danste hij zelf duetten met de Brits-Bengaalse topdanser en -choreograaf Akram Khan, met flamencodanseres María Pagés en met de Indiase danseres Shantala Shivalingappa. In LEVE LARBI presenteert Introdans de Nederlandse première van Cherkaoui’s Pure, een lyrisch, virtuoos duet, vol bijzondere lifts, dat handelt over de thema’s zuiverheid en reiniging. In de choreografie beschildert de vrouw zichzelf met Japanse tekens, die door de man vervolgens telkens worden uitgewist. Het is alsof hij de sporen wil corrigeren die het leven op haar hebben achtergelaten, of haar wonden wil helen. Maar ondanks al zijn tederheid kan hij het proces niet keren. Pure werd voor het eerst gedanst op het strand van Oostende tijdens het Dansandfestival 2010.

Deze voorstelling is onderdeel van de serie Dans, klik hier voor het uitgebreide serie overzicht.
 

U kunt hier uw reactie plaatsen