zo 17 okt 2021
11:45 - 12:45

Kleine zaal
Muziek
Pauze: Nee

Prijs € 19.00

“Van het Nederlandse Dostojevski Kwartet gaan we ongetwijfeld meer horen.”

Het Parool

Geniet na de voorstelling van een High Coffee in STAGE.

♦ LET OP! Voor deze voorstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Lees hier alle geldende maatregelen in het theater ♦

Het Dostojevski Kwartet is een veelbelovend strijkkwartet dat wordt geprezen om haar energieke en bevlogen samenspel. Het Dostojevski Kwartet bestaat uit Charlotte Basalo Vázquez (viool),
Julia Kleinsmann (viool), Francesca Wiersma (altviool) en Emma Kroon (cello)
 

Het kwartet speelde op bekende concertpodia zoals het Concertgebouw Amsterdam, De Doelen, de Stadsgehoorzaal Leiden, het Muziekgebouw aan het IJ en als onderdeel van verschillende kamermuziekseries in heel Nederland. Daarnaast worden de jonge musici van het Dostojevski Kwartet regelmatig uitgenodigd op (inter)nationale festivals waaronder het Grachtenfestival, Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, Festival de quatuors à cordes en Pays de Fayence en de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam. Het strijkkwartet was te gast bij radio- en televisie-uitzendingen zoals AvroTros Spiegelzaal, Opium op 4, de Muziekfabriek en Podium Witteman. Het kwartet werkte samen met onder meer altviolist Francien Schatborn, Canadese cellist Denis Brott. het Dudok Kwartet en het Doelen Kwartet.
 
Het Dostojevski Kwartet volgde een tweejarig coachingstraject bij het Quatuor Danel, dat in samenwerking met TivoliVredenburg werd opgezet ter ondersteuning van jonge talentvolle ensembles. Sinds 2016 is het Dostojevski Kwartet verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartetacademie (NSKA), waar zij worden begeleid door een veelheid aan inspirerende docenten zoals Marc Danel, Eberhard Feltz, Luc-Marie Aguera en Lukas Hagen. In 2017 ontving het kwartet een beurs voor de intensieve zomeracademie Musique à Flaine.
 
Charlotte, Julia en Emma zijn bruikleners bij het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Inleiding
Voorafgaand aan dit concert vindt er een inleiding plaats in de Rode Foyer, naast de ingang van de Kleine Zaal. De inleiding start om 11:00 uur en is gratis te bezoeken. 
 
PROGRAMMA
Dmitri Sjostakovitsj was op het gebied van strijkkwartetten een laatbloeier, hij had voornamelijk naam gemaakt met symfonieën. Zijn strijkkwartetten zijn muzikaal gezien niet zo vernieuwend als Bartók of Schönberg, maar Sjostakovitsj schreef wel degelijk revolutionaire kwartetmuziek. Zijn 5e strijkkwartet, een meesterwerk uit 1952, kon door diens revolutionaire toon pas uitgevoerd worden na de dood van Stalin, ruim een jaar later. 
Franz Schubert was de ‘koning van het lied’ en beïnvloedde met deze kwaliteiten het strijkkwartetrepertoire op unieke wijze. Geïnspireerd door de sprekende kwartetten van Beethoven gaf hij zijn eigen draai aan het repertoire in zijn late strijkkwartetten met verwijzingen naar zijn eigen grote oeuvre liederen. Het ‘Rosamunde’ kwartet bevat prachtige zangerige melodieën, zoals alleen Schubert ze kan schrijven.

Dmitri Sjostakovitsj                    Strijkkwartet nr. 5 in Bes opus 92
1906-1975                                 * Allegro non troppo
                                                  * Andante
                                                  * Moderato-Allegretto-Andante

Franz Schubert                        Strijkkwartet in a D 804 ‘Rosamunde’
1797-1828                                * Allegro ma non troppo
                                                 * Andante
                                                 * Menuetto. Allegretto
                                                 * Allegro moderat