zo 20 feb 2022
11:45

Kleine zaal
Muziek

Prijs € 19.00

Een onweerstaanbare combinatie, het duo van violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos.

♦ LET OP! Voor deze voorstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Lees hier alle geldende maatregelen in het theater ♦

Een onweerstaanbare combinatie, het duo van violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos. Nadat zij in 2012 hun eerste gezamenlijke optreden hadden beëindigd, was het voor hen meteen duidelijk dat dit niet een samenwerking van tijdelijke aard zou zijn: zozeer voelen zij elkaar aan, zo zijn zij één tijdens hun concerten, iets wat tot achterin de zaal zicht- en hoorbaar is. 

Als duo zijn zij regelmatig te beluisteren in toonaangevende zalen in vele Europese landen, waaronder ook de Benelux. In februari 2016 traden zij op in de Kleine Zaal van het Concertgebouw, een recital dat met veel enthousiasme en mooie recensies werd ontvangen. Ook in Japan, Korea en de VS zijn zij graag geziene gasten. Hun eerste cd als duo – met werken van Strauss (op. 18) en Schumann (Sonate nr. 2) – werd in Nederland opgenomen en in 2015 op het Nederlandse label Navis Classics uitgebracht. In toonaangevende vak-bladen en Nederlandse dagbladen ontving deze CD louter 4 en 5 sterren. Samen met cellist Benedict Kloeckner vormen Noé en Vassilis het Trio Bell’Arte, dat afgelopen jaar in diverse zalen in Nederland en Duitsland furore maakte.

Het Pianokwartet Corneille met Inui, Varvaresos, celliste Ella van Poucke en altist Georgy Kovalev speelt regelmatig in de grote zalen van Nederland, zoals het Concertgebouw, De Doelen, Muziekgebouw Eindhoven en de Vereeniging in Nijmegen. In april 2020 zou het kwartet weer in het Concertgebouw hebben gespeeld, ware het niet dat Covid-19 roet in het eten gooide.

Inleiding
Voorafgaand aan dit concert vindt er een inleiding plaats in de Rode Foyer, naast de ingang van de Kleine Zaal. De inleiding start om 11:00 uur en is gratis te bezoeken. 

Het programma
C. Saint-Saëns: Sonate nr. 2 in Es op. 102 (22‘)
C. Saint-Saëns/E. Ysaye: Caprice d'après l'Étude en forme de Valse, op. 52/6  (8’)
F. Chopin: Wals nr. 1 in Es, Grande Valse Brillante op. 18 (5’)
---
D. Pejačević: Sonata for Violin and Piano in D, op. 26  (22’)

Over Noé Inui
Violist Noé Inui (1985) is een wereldburger pur sang. Een Japanse vader, een Griekse moeder en in Brussel geboren. Op 4-jarige leeftijd begon hij met vioollessen en rondde zijn studies af in Parijs, Karlsruhe en Düssel-dorf, waar hij nog steeds woont. Noé die 5 talen vloeiend spreekt, won eerste prijzen bij onder meer Young Concert Artists/New York, het Sibelius Concours/Helsinki (Young Talents’ Prize) en de topprijs Prix Julius Baer van de Verbier Festival Academy, uitgereikt aan een exceptioneel getalenteerd musicus. Het Concertgebouw selecteerde Noé in 2020 als een van de ‘Classical Futures Europe Artists’.
Geliefd zowel als solist bij orkesten in Europa en Japan en als kamermusicus, deelde Noé het podium met coryfeeën als Leonidas Kavakos en Martha Argerich. Hij treedt regelmatig op als solist in de Nationale Opera & Ballet bij producties van het Nationale Ballet, zoals in 2016 met het Vioolconcert van Beethoven bij het ballet Shape (de New York Times schreef over deze vertolking ‘brilliantly performed by Noé Inui’) en in 2018 met het vioolconcert van Leonard Bernstein ‘Serenade after Platos Symposium’.

Over Vassilis Varvaresos
De Griekse meesterpianist Vassilis Varvaresos (1983) was in 1998 de jongste winnaar ooit van Young Concert Artists/New York. Daarna vielen hem nog diverse internationale prijzen ten deel, waaronder in 2014 bij het Enescu-concour/Boekarest en in 2015 bij de Monte Carlo Piano Masters. Hij trad op voor voormalig President Obama in het Witte Huis, en verder in vele belangrijke concertlocaties in de VS, zoals Merkin Hall, Carnegie’s Weill Hall en Morgan Library in New York City en Kennedy Center in Washington. De laatste jaren was Vassilis veelvuldig te horen in diverse Europese landen en toerde door Japan en de VS met Noé Inui. Behalve als kamermusicus treedt Vassilis ook regelmatig op als solist bij orkesten. Hij speelde solorecitals in zalen als Salle Gaveau/Parijs, Tonhalle/Zürich en in de Wiener Musikverein. Het jaar 2017 bracht hem vele soloconcerten met orkest en recitals in o.m. Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Roemenië, Turkije en Griekenland.
Vassilis heeft 7 CD’s op zijn naam staan; zijn laatste solo-CD, getiteld “La Valse”, verscheen voorjaar 2018 bij het Franse label Aparté en bracht vele muziekrecensenten het hoofd op hol.

14:00 Nagenietarrangement p.p. - Matinee

Met het nageniet arrangement zorgen wij na afloop van een voorstelling voor een tafeltje speciaal voor u gereserveerd in STAGE kitchen & café. U krijgt een selectie luxe warme en koude borrelhapjes om samen te delen. Uiteraard voorzien van een glas prosecco of ander drankje naar keuze*!
*wijn, bier, fris, port of sherry.