zo 21 nov 2021
11:45 - 12:45

Kleine zaal
Muziek
Pauze: Nee

Prijs € 19.00

Een koffieconcert van twee wereldsterren!

♦ LET OP! Voor deze voorstelling heb je een coronatoegangsbewijs nodig. Lees hier alle geldende maatregelen in het theater ♦

Twee wereldsterren, die je ongekende klanken zullen laten horen. 

Birthe Blom – viool  
Birthe Blom studeerde bij Rudolf Zwartjes, Jan Repko, Lex Korff de Gidts, Herman Krebbers en gedurende vijf jaar in Lausanne bij Pierre Amoyal, bij wie zij kon studeren o.a. doordat haar de Kersjesbeurs was toegekend. Zij rondde zowel haar studie voor het Diplôme de Soliste als voor haar Postgrad-diploma cum laude af met een unaniem toegekend eindcijfer 10 en ontving de Max Jostprijs voor het beste eindexamen. In 2005 won zij de eerste prijs tijdens het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, na al eerder eerste prijzen bij andere Nederlandse concoursen te hebben gewonnen. Internationaal kreeg zij de eerste prijs (European Music Prize) van de EMCY in Weimar voor duo-spel en  in 2007 als enige van 174 deelnemende violisten een prijs (de prijs van de stad Salzburg) van het Mozarteum in het kader van de Salzburger Festspiele. Birthe gaf recitals in heel Europa en Japan. Zij soleerde veelvuldig met orkesten als het Residentie Orkest, Het Radio Symfonie Orkest, de Radio Kamer Filharmonie en l’Ochestre de Chambre de Lausanne. Zij werkte daarbij samen met o.a. Jurjen Hempel, Martin Panteleev en Jaap van Zweden. Zij trad meermaals als soliste in de Grote en als kamermusicus in de Kleine Zaal van het Concertgebouw Amsterdam. Birthe was van 2013-2015 plaatsvervangend eerste concertmeester van l'Orchestre Philharmonique de Monte Carlo. Sinds 2007 is zij artistiek leider van het jaarlijkse Kamermuziek Festival Hoorn. 

Klára Würtz - piano 
Klára Würtz studeerde aan de Ferenc Liszt Muziekacademie in Boedapest., waar zij cum laude haar diploma behaalde. In 1985 won zij de Ettore Pozzoli-Pianocompetitie in Milaan. Drie jaar later viel zij bij de Internationale Piano Competitie van Dublin in de prijzen  
Vanaf 1991 stond Klára onder contract bij Columbia Artists Management, New York en speelde meer dan 100 concerten in 38 verschillende staten van Amerika, maar ook in Canada en Europa.  

Als soliste trad zij op met verschillende orkesten, zoals het Boedapest Festival Kamer Orkest, Tsjechisch Philharmonisch Orkest (o.l.v. Jiri Belohlovek), Warschau Solisten. In 2001 maakte zij haar debuut in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. 
Klára Würtz werd uitgenodigd om met het Boston Symphony Orchestra o.l.v. Bernard Haitink vier concerten te spelen waar zij ook Mozart ten gehore heeft gebracht. Zij heeft veel opnamen gemaakt voor de Franse, Amerikaanse, Hongaarse en Nederlandse radio en televisie. Ook als kamermusicus is zij zeer actief. Zij heeft maar liefst 18 cd-opnamen op haar naam staan. Sinds 1996 woont en werkt zij in Amsterdam en is docente aan het Utrechts Conservatorium. 

Inleiding
Voorafgaand aan dit concert vindt er een inleiding plaats in de Rode Foyer, naast de ingang van de Kleine Zaal. De inleiding start om 11:00 uur en is gratis te bezoeken. 

PROGRAMMA 
Ludwig van Beethoven                       Sonate nr. 8 in G opus 30/3 
1770-1827                                          * Allegro assai 
                                                           * Tempo di minuetto, ma molto moderato e grazioso \
                                                           * Allegro vivace 

César Franck                                     Sonate in A  
1822-1890                                          * Allegretto ben moderato 
                                                           * Allegro 
                                                           * Recitativo-Fantasia 
                                                           * Allegretto poco mosso 
 


Dit concert is onderdeel van Klassiek Zoetermeer